Make your own free website on Tripod.com
Εσωτερικευμένη ΟμοφοβίαΕσωτερικευμένη Ομοφοβία

άρθρο δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του

The Lesbian/Gay Community Service Center of Greater Cleveland

μετάφραση Λεσβιανάριο

Όλες και όλοι μας έχουμε ακούσει τον όρο 'ομοφοβία'. Αναφέρεται στην αρνητική στάση εναντίον των γκέι και λεσβιών ή της ομοφυλοφιλίας γενικότερα. Πιστεύουμε σε γενικές γραμμές ότι η ομοφοβία είναι πρόβλημα που βιώνει η 'στρέιτ' κοινότητα, ειδικά οι στρέιτ άντρες.

Δυστυχώς, όμως, η ομοφοβία δεν περιορίζεται στους ετεροφυλόφιλους. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ψυχολογικής έρευνας επικεντρώνεται στις προκαταλήψεις των ετεροφυλόφιλων ενάντια στην ομοφυλοφιλία, η προκατάληψη των ομοφυλόφιλων ενάντια στην ομοφυλοφιλία είναι ένα πραγματικό φαινόμενο.

Με το γενικό όνομα 'εσωτερικευμένη ομοφοβία,' πολλές λεσβίες και γκέι άντρες κρατούν κάποιες ίδιες στάσεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία με τους αντίστοιχους ετεροφυλόφιλους.

Έρευνες της ψυχολογίας προτείνουν ότι η 'εσωτερικευμένη ομοφοβία' είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας του "coming out ", (της ανοιχτής αποδοχής της ομοφυλοφιλίας μας, σημ. μετ .), (Forstein , 1988; Maylon , 1982; Shidlo , 1994.)

Οι γκέι και οι λεσβίες μεγαλώνουν σε έναν ετεροφυλόφιλο κόσμο ο οποίος συνεχώς τους τονίζει ότι κάνουν λάθος. Μεγαλώνουμε πιστεύοντας ότι η ετεροφυλοφιλία είναι η μοναδική επιλογή και η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή.

Έτσι, πολλές νεαρές γυναίκες και νεαροί άντρες πέφτουν θύματα του ορισμού του Shidlo (1994) που ορίζει την εσωτερικευμένη ομοφοβία: «Μία σειρά από αρνητικές στάσεις και επενέργειες κάποιου ή κάποιας προς την ομοφυλοφιλία άλλων ατόμων και προς ομοερωτικά στοιχεία του/της εαυτού του/της» (σελ. 178).

Αυτά τα συναισθήματα μπορούν σοβαρά να εμποδίσουν την διαδικασία της αυτο-αποδοχής από την οποία πολλές λεσβίες και πολλοί γκέι πρέπει να περάσουν έτσι ώστε να 'βγουν απ' το ντουλάπι'.

Επίσης είναι δυνατόν να υπάρχει και άλλος τύπος εσωτερικευμένης ομοφοβίας. Οι ερευνητές ψυχολογίας Fassinger και Miller (1996) εξηγούν ότι υπάρχουν δύο μοντέλα ανάπτυξης της ταυτότητας για λεσβίες και γκέι άντρες:

1. η ανάπτυξη της σεξουαλικής ταυτότητας σε ατομική βάση η οποία συμπεριλαμβάνει την αποδοχή του ομοερωτικού προσανατολισμού, και

2. η ανάπτυξη μίας ταυτότητας ως μέλους μίας ομάδας, που εμπεριέχει την αποδοχή της ιδιότητας του μέλους μίας καταπιεσμένης ομάδας και η οποία αναπτύσσει σχέσης μέσα στην ομάδα (Fassinger & Miller , 1996; όπως αναφέρεται στο Mayfield (2001) p . 55). Έτσι, θα μπορούσε κάποιος ή κάποια να αποδεχτεί τον/την εαυτό του/της, αλλά να μην αποδέχεται την λεσβιακή και γκέι κοινότητα γενικότερα.

Η αρνητική στάση απέναντι στην γκέι κουλτούρα μπορεί να ειδωθεί ως ένας εναλλακτικός τύπος της εσωτερικευμένης ομοφοβίας.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει και την επικρατούσα αρνητικότητα απέναντι σε υπο-ομάδες της λεσβιακής και γκέι κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των αμφισεξουαλικών, τρανς ανδρών και γυναικών και των τραβεστί. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μελετηθεί αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο της εσωτερικευμένης ομοφοβίας.

Είναι εύκολο να δείχνουμε με το δάχτυλο μια άλλη ομάδα και να λέμε, 'Αυτοί είναι υπεύθυνοι για όλες τις αδικίες απέναντί μου.'

Είναι όμως τελείως άλλο πράγμα να κοιτάξουμε μέσα μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποιες προκαταλήψεις μπορεί να υπάρχουν και μέσα μας. Η εσωτερικευμένη ομοφοβία δεν είναι τελείως κατανοητή ακόμα. Μπορεί όμως να κατατροπωθεί από τις χιλιάδες των λεσβιών και τους χιλιάδες των γκέι ανδρών που έχουν μάθει να δέχονται τον εαυτό τους κάτι που επιβεβαιώνεται από τους γύρω τους.

Ξεπερνώντας την ντροπή μέσα μας είναι το πρώτο βήμα προς την αυτο-αποδοχή και, με τη σειρά της, ακολουθεί η αποδοχή της γκέι, λεσβιακής, τρανς και αμφί κοινότητας.

 

 

Για περισσότερα στο θέμα της εσωτερικευμένης ομοφοβίας από την άποψη των ψυχολογικών ερευνών:

Mayfield, W. (2001). The development of an internalized homonegativity inventory for gay men. Journal of Homosexuality, 41(2), 53-76.

Nicholson, W.D. & Long, B.C. (1990). Self-esteem, social support, internalized homophobia, and coping strategies of HIV+ gay men. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 58(6), 873-876

Shidlo, A. (1994). Internalized homophobia: Conceptual and empirical issues in measurement. In Greene, B. & Herek, G.M. (Eds.), Psychological perspectives on lesbian and gay issues: Vol.1 Lesbian and gay psychology: Theory, research, and clinical applications (pp.176-205). Sage Publications: Thousand Oaks , CA .

Σύντομα θα προσθέσουμε και άλλες πηγές από άλλους τομείς που μελετούν και συζητάνε την εσωτερικευμένη ομοφοβία

 
Ίσως να μην έχει τονισθεί αρκετά ότι το πρόβλημα της ελευθερίας των αισθήσεων κάτω απ' όλες του τις μορφές είναι σε μεγάλο βαθμό ένα πρόβλημα ελευθερίας της έκφρασης.

Μαργκερίτ Γιουρσενάρ - Αλέξης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 'Τί τρομερή πολεμική τέλος πάντων γύρω απ' αυτό μου το αίσθημα!... Τί βάλθηκε τόσος κόσμος να με κυνηγάει!... Λες και αναποδογύρισα τους νόμους της φύσεως.

Η ερωμένη της, σελ. 146

Click here to join lesbian-eressos
Click to join lesbian-eressos